- Με μια ματιά
- Πρόγραμμα
- Περιλαμβάνει
- Δεν περιλαμβάνονται
- Gallery
- Χρήσιμα
ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ – ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΙ – ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΧΕΙΜΑΡΑ – ΑΥΛΩΝΑ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΤΙΡΑΝΑ – ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ
4ήμερη εκδρομή, οδικώς
Αναχωρήσεις: 12 Σεπτεμβρίου, και 25 Οκτωβρίου
Αναχώρηση από: Αθήνα
Κόστος: 285 ευρώ
4 ημέρες, 3 βράδια
Itineraries
1η Ημέρα
Ώρα : 06:30
ΑΘΗΝΑ – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ - ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ
Συγκέντρωση και αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 06:30 (Κοδριγκτώνος 10) και στις 06:45 από την Πλατεία Ομονοίας (Hondos Center) για την ιστορική Βόρειο Ήπειρο (Δημοκρατία της Αλβανίας). Αφού περάσουμε τον Ισθμό, θα περάσουμε απέξω την πόλη της Κορίνθου και θα δούμε από μακριά την Αρχαία Κόρινθο. Πρώτη μας Στάση θα είναι στο Κιάτο (για Τουαλέτα και Καφέ) Στην συνέχεια περνώντας έξω από το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, την Ακράτα και το Αίγιο, θα φθάσουμε έξω από την όμορφη Πάτρα και θα κατευθυνθούμε για την υπέροχη Καλωδιωτή Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου. Συνεχίζοντας δια μέσου της σύγχρονης Ιωνίας Οδού θα περάσουμε έξω από τις πόλεις Αγρίνιο, Άρτας και Ιωαννίνων (στάση για W.C, καφέ ή φαγητό, προαιρετικά) και θα φθάσουμε στα Ελληνό – Αλβανικά Σύνορα της Κακαβιάς. Μετά τις Συνοριακές διατυπώσεις, θα εισέρθουμε στην Νότια Αλβανία και θα βρεθούμε στα Ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου. Σε μικρή απόσταση από τα Σύνορα θα βρεθούμε στο Ελληνόφωνο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων Στρατιωτών του 1940-41, το οποίο θα επισκεφθούμε
Συνεχίζουμε για το Κεφαλοχώρι της Δερόπολης, την Δερβιτσάνη. Θα ξεναγηθούμε και θα προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σε τοπικό εστιατόριο θα ξεκουραστούμε. Συνεχίζουμε για το Αργυρόκαστρο, Πόλη – Προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας. Έδρα της προσωρινής Κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Ξενάγηση στην Πέτρινη Πόλη. Το ιστορικό κέντρο της πόλεως από το 2005, είναι Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο της UNESCO. Τα υπέροχα Σπίτια από Πέτρα, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο πλούσιο “Ψηφιδωτό”, που μαρτυρεί την μεγάλη κληρονομιά που άφησαν, όσοι κατοίκισαν στην περιοχή, στο πέρασμα των Αιώνων, κρεμασμένοι από έναν βράχο, στις πλαγιές της κοιλάδας του Δρίνου.
Ελεύθερος χρόνος για να περπατήσουμε στα καλντερίμια, που οδηγούν στο επιβλητικό Κάστρο αλλά και για να ξεκουραστούμε σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά Καφέ.
Συνεχίζουμε προς τα παράλια του Ιονίου Πελάγους, απέναντι από την Κέρκυρα, στους Αγίους Σαράντα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Πόλης του Βουθρωτού, Ξενάγηση. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το 2ο μεγαλύτερο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου στην Νότια Αλβανία. Σήμερα λειτουργούν Ελληνικά Σχολεία καθώς επίσης και Εκκλησίες. Το όνομα της προέρχεται από το όνομα του Βυζαντινού Μοναστηριού των Αγίων Σαράντα, προς Τιμή των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβαστείας. Τα ερείπια του Μοναστηριού σώζονται στον λόφο πάνω από την Πόλη. Σήμερα είναι μοναδικός Τουριστικός προορισμός και είναι το Κέντρο της Αλβανικής Ριβιέρας. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Ελεύθερος χρόνος για βραδινές βόλτες στην παραλιακή Ριβιέρα της Πόλεως. Διανυκτέρευση.
2η Ημέρα
ΕΙΜΑΡΡΑ – ΚΟΛΙΚΟΝΤΑΣΙ (Μοναστήρι και Τάφος του Αγίου Κοσμά) - ΑΥΛΩΝΑ
Πρωινό. Αναχώρηση για να επισκεφθούμε την παραλιακή πόλη της Χειμάρρας. Διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο με τις όμορφες γαλάζιες παραλίες, φθάνουμε σε μία ακόμη όμορφη πόλη της Αλβανίας, με σημαντική παρουσία της Ελληνικής Μειονότητας. Ξενάγηση. Θα επισκεφθούμε τον Ναό των Αγίων Πάντων και το Ελληνικό Σχολείο που ίδρυσε ο Άγιος Κοσμάς. Ελεύθερος χρόνος για Καφέ.
Στην συνέχεια απολαμβάνουμε την διαδρομή μας περνώντας από το Εθνικό Πάρκο Λογάρια (1.200 μ.) υψόμετρο. Κατηφορίζοντας σιγά – σιγά τον Λογάρια φθάνουμε στην Αυλώνα (Vlora). Είναι το 2ο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας μετά το Δυρράχιο. Η Αυλώνα είναι επίσης μία παραθαλάσσια πόλη. Εδώ είναι η αρχή της Αλβανικής Ριβιέρας. Είναι ιστορικής σημασίας πόλη, καθότι εδώ το 1912, έγινε η Συνέλευση που διακήρυξε την Ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της 1ης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemalt. Αξιόλογα αξιοθέατα είναι το Αρχαίο Κάστρο “KANINA” και το Αρχαιολογικό Πάρκο της ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, μία Αρχαία Ελληνική Αποικία, της Κορίνθου του 2ου Αι. π.Χ. Συνεχίζουμε για την Πόλη του Φιέρι και την περιοχή του Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς, όπου θα επισκεφθούμε και θα Προσκυνήσουμε στο Μοναστήρι και τον Τάφο του Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε το μεγαλύτερο Κεφάλαιο της Φυλής μας τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ποταμού. Κτίστηκε τον Αύγουστο του 1813, μέχρι τον Ιούνιο του 1814, από τον Αλή Πασά τον Τεπενλή. Το Καθολικό της Μονής είναι Βυζαντινού Σταυροειδούς. Ο Τρούλος είναι οκταγωνικός, με κωνική κεραμοσκεπή στέγη. Το Τέμπλο είναι Ξυλόγλυπτο, έργο του 18ου Αιώνα. Τα Λείψανα του Αγίου, φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα για λόγους Ασφαλείας. Ελεύθερος χρόνος. Αναχώρηση για την Αυλώνα. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
3η Ημέρα
ΜΠΕΡΑΤΙ – ΔΥΡΡΑΧΙΟ - ΤΙΡΑΝΑ
Πρωινό. Αναχωρούμε για να επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Παναγίας της Αρδενίτσας, του 13ου Αιώνα, από τα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Οι Αγιογραφίες του Καθολικού του Μοναστηριού είναι από το 1741. Εδώ φυλακίστηκαν οι Μαθητές του Αγίου Κοσμά. Συνεχίζουμε για το Βυζαντινό Μπεράτι, την Πόλη με τα χίλια Παράθυρα, η οποία επίσης είναι Προστατευόμενη της UNESCO. Το BERAT, είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στο ηπειρωτικό κομμάτι της Αλβανίας. Το διασχίζει ο ποταμός Οσούμ και το περιστοιχίζει το Πευκοδάσος του όρους Τομόρ. Τα ξύλινα παράθυρα αποτελούν τυπικό γνώρισμα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου Αιώνα και ανήκουν σε διώροφα κτήρια τα οποία κτίστηκαν εκείνα τα χρόνια, όταν το Μπεράτι υπήρξε ανθηρό κέντρο της ξυλοτεχνίας. Τα Παράθυρα της Οθωμανικής εποχής όμως, δεν είναι το μόνο Αξιοθέατο της Πόλης. Το Κάστρο του Βερατίου – όπως το λέμε και εμείς, εντυπωσιάζει με την μεγαλοπρέπειά του, αντανακλώντας τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Από τα πιο εντυπωσιακά του χαρακτηριστικά, είναι η κολοσσιαία πέτρινη Κεφαλή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία δεσπόζει σε τμήμα της Οχύρωσης. Τα κτήρια που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο και αποτελούν την Παλιά Πόλη, είναι του 13ου Αιώνα. Η ύπαρξη πολλών Εκκλησιών μαρτυρεί πώς ο λαός που κατοικούσε εδώ ήταν Χριστιανοί και αντανακλά την Βυζαντινή περίοδο. Ιδιαίτερο Αξιοθέατο είναι η Εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας. Επίσης θα επισκεφθούμε και το Βυζαντινό Μουσείο με τις Αγιογραφίες του Ονούφριου.
Τέλος θα επισκεφθούμε και το δημοφιλές αξιοθέατο, τον Τεκές Χελβέτι, του Τάγματος των Χελβέτι των Σούφι. Υπάρχει από τον 15ο Αιώνα αλλά ξανακτίσθηκε το 1782. Ελεύθερος χρόνος και θα αναχωρήσουμε για το Δυρράχιο. Θα περάσουμε έξω από τις Πόλεις της Λούσνια και Καβάγια και θα φτάσουμε στην Αρχαία Ελληνική Αποικία του 6ου π.Χ. Αιώνα την Επίδαμνο. Το Δυρράχιο αποτελούσε Αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 π.Χ. Το Δυρράχιο (Durres), είναι το κύριο Λιμάνι της Χώρας και 2η σε μέγεθος πόλη.(200.000). Συνεχίζουμε και γρήγορα, το απόγευμα φθάνουμε στα Τίρανα. Θα κατευθυνθούμε στο ιστορικό Κέντρο της Πρωτεύουσας της Αλβανίας, (από το 1920) με πληθυσμό 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το Πολιτικό, Διοικητικό, Πολιτιστικό και Εμπορικό κέντρο της Χώρας. Θα φθάσουμε στην κεντρική Πλατεία Σκεντέρμπεη για ξενάγηση. Ξεκινάμε με το Δημαρχείο, το Παλάτι Πολιτισμού, την Εθνική Όπερα Θεάτρου και Μπαλέτου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινοβούλιο, το Πυραμοειδές Μουσείο των Τιράνων , το Τζαμί του Ετέμ Μπέη(1789 – 1823), τον Καθολικό Ναό του Αγίου Παύλου και τον Πύργο του Ρολογιού (1822), με ύψος 35 μ. Στο κέντρο της τεράστιας Πλατείας (έχει μέγεθος περίπου 40.000 τμ.) βρίσκεται το Άγαλμα του Εθνικού Ήρωα, Σκεντερμπεη – Gjergj Kastrioti Skenderbeu (Γεώργιος Καστριώτης). Θα προχωρήσουμε στην Πλατεία της Μητέρας Τερέζα και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στο κεντρικό Ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
4η Ημέρα
ΤΙΡΑΝΑ – ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΚΟΡΥΤΣΑ – ΑΘΗΝΑ
Πρωινό. Περιήγηση και συνέχεια της ξενάγησή μας, με το Πούλμαν μας, στις λεωφόρους και τις Πλατείες της πρωτεύουσας. Θα δούμε το μεγάλο πάρκο των Τιράνων, των 230 εκταρίων, με την τεχνητή λίμνη. Θα φτάσουμε στην κεντρική Λεοφώρο Εθνομαρτύρων και δούμε το Προεδρικό και Πρωθυπουργικό Μέγαρο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών και το Πανεπιστήμιο. Θα δούμε από μακριά το Κάστρο των Τιράνων ή αλλιώς Φρούριο του Ιουστινιανού. Τέλος θα κατευθυνθούμε στον Καθεδρικό Ορθόδοξο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού. Κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους Ναούς των Βαλκανίων. Τα θυρανοίξια έγιναν στις 24 Ιουνίου 2012. Ο Τρούλος του Ναού έχει ύψος 32 μ. και το καμπαναριό φτάνει τα 46 μ. Εδώ βρίσκεται και η Αρχιεπισκοπή της Αλβανίας, τα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου και Πολιτιστικό Κέντρο με Βιβλιοθήκη. Έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Αναχωρούμε για το Ελμπασάν. Στο Κάστρο της Πόλης, εκτός από τα Τείχη της εποχής της Τουρκοκρατίας, μπορούμε να δούμε και σημάδια από την Αρχαία ΣΚΑΜΠΑ. Από το Ελμπασάν συνεχίζουμε για το Πόγραδετς, δίπλα στον ποταμό Γενούση (Shkumbin). Το Πόγραδετς είναι κτισμένο στις Αλβανικές όχθες, της Λίμνης Οχρίδα. ΗΛίμνη είναι φυσικό Σύνορο μεταξύ της Αλβανίας και του Κράτους της Βορείου Μακεδονίας. Η Λίμνη είναι μεγάλη και θεωρείται από τις Αρχαιότερες στην Ευρώπη. Καταπράσινα τοπία. Τόπος καταγωγής των γνωστότερων Συγγραφέων της Αλβανίας. Η μικρή Πόλη φημίζεται για τα δυναμική Πολιτιστικά Φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε Καλοκαίρι. Πολύ κοντά στα Σύνορα των δύον Κρατών βρίσκεται και το Μοναστήρι του Όσιου ΝΑΟΥΜ, μαθητής των Βυζαντινών Μοναχών, Κυρίλλου και Μεθοδίου. Μικρή στάση, σε ωραίο Καφέ πάνω στην Λίμνη, στην πόλη του Πόγραδετς. Αναχώρηση για Κορυτσά. Κάποτε την αποκαλούσαν ”Μικρό Παρίσι των Βαλκανίων”. Ήταν το κέντρο του διαμετακοσμικού εμπορίου, μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και περιοχών της Αλβανίας. Εκτός από εμπορικό κέντρο ήταν και Πνευματικό από των18ο Αιώνα. Μία Πόλη που έχει συνδεθεί με την Ελληνική Ιστορία. Έδρα φημισμένων Ελληνικών Σχολείων και της Μεσοπολεμικής Τράπεζας των Αθηνών. Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην Πόλη το 1912 και αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914. Ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε ξανά στην Κορυτσά το 1940. Η Κορυτσά μέχρι το 1920 ήταν μία αμιγώς Ελληνική Πόλη, που συνδέθηκε με προσωπικότητες του 20ου Αιώνα, από τον Γεώργιο Σεφέρη μέχρι τον Ενβέρ Χόντζα. Θα επισκεφθούμε και θα Προσκυνήσουμε στον Μεγάλο Ναό της Αναστάσεως, που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλεως. Ελεύθερος χρόνος για να περπατήσουμε στην Παλιά Πόλη με τα μικρά σοκάκια και τα πολύχρωμα μαγαζάκια σε παλιά Βαλκανικά δίπατα σπίτια. Ξεχωρίζει για την Vintage αισθητική της. Αυτή η Πόλη ακόμη κα σήμερα θεωρείται η Πολιτιστική καρδιά της Αλβανίας. Συνεχίζουμε για τα Σύνορα. Γρήγορα θα βρεθούμε στο Συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής. Διέλευση των Συνόρων και αναχώρηση για την Αθήνα μας. Διαμέσου Καστοριάς, Κοζάνης, Καλαμπάκας και Λαμίας, με τις ανάλογες Στάσεις θα βρεθούμε το βράδυ στην Αθήνα μας.
- Μεταφορές, περιηγήσεις και ξεναγήσεις, με τα πολυτελή κλιματιζόμενα Πούλμαν της Εταιρείας μας.
- Ελεύθερο, Wi – Fi, στα πολυτελή Πούλμαν μας.
- 3 Διανυκτερεύσεις σε 4* Ξενοδοχεία, στους Αγίους Σαράντα, την Αυλώνα και τα Τίρανα.
- Ημιδιατροφή κάθε ημέρα.
- Πρωινά σε Μπουφέ (Σύνολο 3).
- Δείπνο σε Μπουφέ (Σύνολο 3)
- Αρχηγός – Συνοδός του Γραφείου μας.
- Ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο Πρόγραμμα από Επίσημο Ελληνόφωνο Ξεναγό.
- Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.
- Αποδείξεις με Φ.Π.Α.
- Είσοδοι σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.
- Τα Ποτά στα Δείπνα.
- Φιλοδωρήματα.
- Ό,τι δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα